Paraatheid bij (natuur)rampen

Wat te doen bij (natuur)rampen.

  1. Laatst bijgewerkt op


In tegenstelling tot België ervaart men in Japan regelmatig natuurrampen. Afhankelijk van het seizoen en van de regio, is er een reële kans dat Belgische toeristen en inwoners te kampen zullen hebben met aardbevingen, overstromingen, orkanen, enzovoort. Het is daarom van uiterst belang dat u goed voorbereid bent om de risico's te minimaliseren en zo snel mogelijk te kunnen reageren.


Soorten natuurrampen


Aardbevingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen


Japan is gelegen in een zeer actief seismisch en vulkanisch gebied. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kunnen ook vloedgolven (tsunami's) veroorzaken. Zoals recente natuurfenomenen en aardbevingen hebben aangetoond, zijn sommige gebouwen en wegen in Japan niet aardbevingsbestendig. Stroomonderbrekingen kunnen er ook voor zorgen dat u tijdelijk geen stromend water heeft en onderbrekingen in het trein- en wegverkeer zijn niet onmogelijk.
 

Orkanen (typhoons)


Het orkaanseizoen begint in juli en duurt tot begin november. Afhankelijk van waar u zich bevindt, kan het ook vroeger beginnen of later eindigen. De hoge windsnelheden kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan uw woonst, maar ook aan de infrastructuur. Stroomonderbrekingen kunnen er ook voor zorgen dat u tijdelijk geen stromend water heeft en onderbrekingen in het trein- en wegverkeer zijn niet onmogelijk.
 

Hevige regen of sneeuwval


Seizoensgebonden hevige regen-of sneeuwval komt ook soms voor. Hevige regen kan aardverschuivingen en overstromingen veroorzaken, en door de hevige sneeuw is het mogelijk dat er onderbrekingen in het trein-, lucht-, en wegverkeer zijn, onder andere.

Rampen zoals deze kunnen niet voorkomen worden, maar u kan de risico’s op schade of verwonding minimaliseren door

  • steeds op de hoogte te blijven van de weersomstandigheden;
  • bij een eventuele (natuur)ramp, de instructies (bv. bevel van evacuatie) van de Japanse autoriteiten te volgen;
  • een noodplan klaar te hebben en voorbereid te zijn voor verschillende scenario’s.


Hoe kan u op de hoogte blijven?


Het lokale nieuws en weerbericht volgen is al een zeer goed begin. Buiten de gewone Japanse informatie, heeft de website van NHK World ook een Multilingual Emergency Updates-pagina. Het is ook zeer belangrijk dat u uzelf vertrouwd maakt met de specifieke natuurrampen die vaker voorkomen in uw omgeving (zie “Risico’s in uw omgeving” hieronder).

Verder bestaat er ook een waaier aan apps die vroege waarschuwingen kunnen geven over dreigende natuurrampen. Enkele voorbeelden zijn Yurekuru Call voor aardbevingen, de Safety Tips for Travelers app, de Tokyo Disaster Preparedness app of de NHK World app voor alle soorten rampen, onder andere. U kan de vulkanische activiteit volgen op deze website van de JMA: Volcanic Warnings


Risico’s in uw omgeving


Wanneer u naar een nieuwe regio, stad, of wijk verhuist, is het aangeraden om op te zoeken wat de meest voorkomende natuurrampen zijn.

  • J-SHIS Map: een kaart die aantoont hoe groot de kans op een aardbeving is, afhankelijk van de regio.
  • JMA Risk Map: een kaart die live aantoont hoe groot de kans op een aardverschuiving, zware regenval, of watersnood is.
  • MLIT Disaster Prevention Portal: informatie over mogelijke schade, gevarenkaarten en mogelijke natuurrampen, gesorteerd op soort natuurramp of regio.
  • Gemeentelijke websites en tijdschriften: Elke gemeente of stad heeft een gedetailleerde gevarenkaart die aangeeft welke wijken en zones onderhevig zijn aan welke risico’s en waar u naar kan evacueren. U kunt deze kaart meestal vinden op de website van de gemeente en/of in het tijdschrift dat door de gemeente gepubliceerd wordt. Indien u dit tijdschrift (nog) niet ontvangen heeft, kunt u altijd gaan informeren bij de gemeente. Een voorbeeld van zo een webpagina is: Hazard Map Chiyoda City


Hoe kan u zich voorbereiden?


Een natuurramp kan niet voorkomen worden, maar een goede voorbereiding op een potentiële ramp kan levens redden. Het is ten sterkste aangeraden om een evacuatiekit klaar te hebben in het geval u moet evacueren, en voldoende drinkbaar water en voedselrantsoenen om minstens 3 dagen zonder hulp van buitenaf door te komen. Een EHBO-kit is ook essentieel. De links hieronder kunnen als een goede eerste bron dienen om u en uw omgeving zo goed mogelijk voor te bereiden op een (natuur)ramp.

Het is ook ten sterkste aangeraden om actief deel te nemen aan de emergency drills van uw wijk, werkplaats, of school. Verder kan u ook een noodplan maken voor uw familie of groep. Bespreek bijvoorbeeld wat u zal doen als elk familielid zich ergens anders bevindt tijdens een ramp. Blijft iedereen waar ze zijn, of spreken jullie af op een vooraf besproken plaats? Wat als het niet lukt om contact op te nemen met elkaar? Kent u belangrijke telefoonnummers en adressen van buiten? Probeer u zo goed mogelijk voor te bereiden, en duidelijke plannen te maken voor verschillende scenario’s. 
 

Bij een (natuur)ramp


Er was een natuurramp (of er is een op komst), en u bent niet zeker wat de volgende stap is. Uw eerste en beste bron van informatie zullen de lokale autoriteiten zijn. U kunt updates krijgen via het (lokale) nieuws, de radio, de twitter-accounts en websites van uw lokale regering, enzovoort. In sommige gevallen wordt het aanbevolen om te evacueren. In dat geval kan u gebruik maken van apps zoals Japan Shelter Guide, of de website van uw stad (bijvoorbeeld: Evacuation shelters in Chiyoda City), om een geschikte evacuation shelter te vinden.


Medische hulp